G&S& start bouw van The CubeHouse op de Zuidas

Pers
21/12/2023

Het eerste houten kantoorgebouw zet nieuwe standaard

In een periode waarin veel bouwprojecten vertraging ondervinden of worden geannuleerd, start ontwikkelaar G&S& deze week met de bouw van kantoorcomplex The CubeHouse aan de Amsterdamse Zuidas. Met een oppervlakte van 16.360 m2 wordt The CubeHouse het eerste hybride houten kantoorgebouw van het zakendistrict, dat verrijst op het laatste onontwikkelde terrein binnen het Mahler4-gebied. Het gebouw wordt naar verwachting eind 2025 opgeleverd.

Het opvallende ontwerp van het gerenommeerde New Yorkse architectenbureau SO-IL zal de hoek van de Claude Debussylaan en de Parnassusweg sieren. The CubeHouse wordt het nieuwe hoofdkantoor van de grootse Europese bank BNP Paribas en de advies- en ingenieursorganisatie Arcadis. Het gebouw is verworven door a.s.r. real estate voor het ASR Dutch Mobility Office Fund.

G&S& heeft twintig jaar geleden in een consortium de eerste steen gelegd van het Mahler-gebied en heeft sindsdien onder andere de kenmerkende gebouwen Viñoly en UNStudio ontwikkeld. Met The CubeHouse voltooit G&S& het Mahler4-kavel en blijft de ontwikkelaar een drijvende kracht achter de voortdurende transformatie van het Amsterdamse zakendistrict.

Groene oasis van de Zuidas

Een bijzonder onderdeel van het gebouw zijn de 'breathe spaces', ook wel de groene longen van het gebouw. Ze dienen als ontspannings- en ontmoetingsplekken, waar de kantoorgebruikers kunnen genieten van een groene omgeving. Architect Florian Idenburg: "Deze ruimtes zijn niet alleen praktisch, maar ook bedoeld om mensen te inspireren en energie te geven. Ze zijn ontstaan uit de gedachte om een kantooromgeving te creëren die niet alleen efficiënt is, maar ook rekening houdt met het welzijn van de gebruikers. Ze bestaan uit natuurlijke elementen als groen, licht en lucht, waardoor er een levendige sfeer ontstaat die niet alleen de productiviteit verhoogt, maar ook stress vermindert."

Naast de breathe spaces voor huurders, krijgt het kantoor een openbare daktuin. Dit wordt de groene oase van de Zuidas, die niet alleen een prachtig uitzicht biedt, maar die ook een rustige plek is om te ontspannen en elkaar te ontmoeten. "Het is een unieke toevoeging aan de stadsarchitectuur die de leefbaarheid aanzienlijk verbetert", aldus Idenburg. "In The CubeHouse komen innovatie, functionaliteit en welzijn samen, waardoor het meer is dan alleen een werkplek, het is een bestemming op zich."