Eerste boom geplant op groene torens Wonderwoods.

Pers
24/4/2023

Maandag 24 april is de eerste boom geplant op Wonderwoods.

Onder het toeziend oog van architecten Paolo Russo en Jeroen Schilder, plantkundige Laura Gatti en landschapsarchitect Timo Cents takelde de hoogste vrijstaande torenkraan van Nederland de boom naar boven. Het krentenboompje is de eerste van bijna 280 bomen die op en in de gevel komen van Wonderwoods.

De bomen, planten en struiken nemen CO2 op en geven zuurstof terug. Daarbij absorbeert het groen vervuilers als fijnstof. Op deze natuurlijke manier zuivert Wonderwoods de lucht en wordt de luchtkwaliteit verbeterd. De bomen dempen bovendien het stadsgeluid; in de zomer houdt de schaduw van de bomen het gebouw koel en in de winter beschermen ze de straat en gebouwen tegen weer en wind.

Samen met de Stichting Nationale Boomfeestdag besloten wij 12 kinderen uit te nodigen om ons te helpen met het planten van de eerste boom. Voor deze klus moest je geen hoogtevrees hebben. Bouwhelm op, laarzen aan en gaan. Het tiental kinderen hielp ons aarde en wormen op de eerste naar boven getakelde boom te scheppen. Wij hopen hiermee de kinderen mee te geven hoe belangrijk het is om groen in een leefomgeving te hebben.


Het onderhoud van het verticale bos is een vak apart. Dit wordt gedaan door de Koninklijke Ginkel Groep die hiervoor zogenaamde flying gardeners heeft opgeleid. De bomen komen van Van den Berk Boomkwekerijen.  

Dank aan Stefano Boeri Architetti & Laura Gatti Studio & MVSA Architects & INBO & VolkerWessels & Timo Cents & Arcadis & Koninklijke Ginkel Groep & Van den Berk Boomkwekerijen & a.s.r. real estate & gemeente Utrecht.