M'DAM

Finch Buildings & De Groot Vroomshoop & Wooncompagnie Finch Buildings & De Groot Vroomshoop & Wooncompagnie Finch Buildings & De Groot Vroomshoop & Wooncompagnie Finch Buildings & De Groot Vroomshoop & Wooncompagnie

Over M'DAM

'All-electric' appartementen in het meest circulaire, grootschalige houten woongebouw van Nederland.

M'Dam Monnickendam is werkelijk uitzonderlijk. Nooit eerder werd een grootschalig woongebouw vrijwel volledig uit hout opgetrokken. Het gebouw bestaat uit 62 veelzijdige appartementen, is bovendien energieneutraal en modulair opgebouwd.  

ArchitectenFinch Buildings
InvesteerderG&S&
AannemerDe GrootVroomshoop
M'dam
Duurzaam wonen in Monnickendam

Multifunctioneel 
Samen met onze partners Finch Buildings, De Groot Vroomshoop en Stichting Wooncompagnie heeft G&S& in Monnickendam iets bijzonders weten te realiseren. M'dam is een energieneutraal gebouw, modulair opgebouwd uit dwars gelamineerd hout. De 62 prefab appartementen zijn veelzijdig en kunnen voor vrijwel elk doel worden gebruikt: als studio, twee- of driekamerappartement, kantoor of zelfs hotel. Dankzij hun eerlijke prijs zijn ze perfect voor mensen die hun eerste appartement willen kopen, maar ook voor senioren.  

Negatieve CO2-voetafdruk 
Zoals alle samenwerkende partijen in dit project voor ogen hadden, werden de hoogwaardige appartementen bijna volledig in de fabriek gebouwd. Door het gebruik van massief hout, het modulaire ontwerp en het industriële productieproces heeft het gebouw een negatieve CO2-voetafdruk. We vonden het ook belangrijk om hout te gebruiken uit duurzaam beheerde bossen. Ook besloten we meer bomen terug te planten (1000) dan de hoeveelheid die we gebruikten; bouwen met hout is iets moois, overexploitatie is dat niet. 

 

Lagere energiekosten 
Alle 62 appartementen zijn 'all-electric' en duurzaam. Een lucht-water warmtepomp zorgt voor de verwarming van de appartementen; met zonnepanelen wordt energie opgewekt; bovendien heeft het gebouw een vrij hoge isolatiewaarde. Daardoor genieten de bewoners van veel lagere energiekosten. Duurzaam Waterland biedt bewoners die geen auto hebben (of dat niet willen), elektrische auto's om te delen in de omgeving van M'dam.  

Gebouwd in 9 maanden 
Het was destijds de eerste keer dat in Nederland een houten grootschalig woongebouw werd gebouwd. En dat lukte ook nog eens uitzonderlijk snel: het gebouw werd 9 maanden later opgeleverd! Met dit project heeft G&S& samen met haar partners bewezen dat het bouwen van een energieneutraal, houten, betaalbaar gebouw waarbij het welzijn van de bewoners en het milieu voorop staat, mogelijk is. En mocht het nodig zijn dat het gebouw in de toekomst moet worden afgebroken, dan kan het in delen worden hergebruikt.  

 

Bekroond ontwerp 
Om dit unieke concept te creëren en tot leven te brengen, hebben we nauw samengewerkt met onze partners. Alleen door onze krachten te bundelen was het mogelijk om een duurzame bouwmethode te vinden met een lage ecologische voetafdruk. Het bouwen van een houten gebouw als dit was echt een avontuur. In 2022 kregen G&S& en haar partners de Nationale Houtbouwprijs voor M'dam.

Let’s collaborate
for better.

Diko Ruit

Director
Neem contact op

Daniëlle Rossmeissl

Head of Residential concepts
Neem contact op

Ed de Weijer

Project director
Neem contact op