G&S& en gemeente Amsterdam slaan handen ineen voor ouderen. Met buurtkamer en betaalbare woningen NDSM nóg socialer.

Nieuws
18/7/2023

Samen met Wethouder Reinier van Dantzig hebben wij een exclusiviteitsovereenkomst ondertekend voor de ontwikkeling van 200 sociale en eeuwigdurende middenhuurwoningen op de NDSM-werf.

De ondertekening geeft het startsein voor de verdere ontwikkeling en het maken van het ontwerp van project BuurtHaven, een plan met een belangrijke maatschappelijke (woon)functie in het gebied.

BuurtHaven ligt aan de NDSM-straat op een steenworp afstand van het IJ en het gezondheidscentrum NDSM. Het bestaat uit circa 200 appartementen, de helft in het sociale- en de helft in het eeuwigdurende middenhuursegment. Minimaal 50 appartementen worden speciaal voor vitale ouderen gerealiseerd. Deze woningen zijn verdeeld over het project, zodat er een mix van verschillende leeftijdsgroepen door elkaar woont.

Informeel ontmoeten
Binnen BuurtHaven is ruimte voor ongeveer 1.685 vierkante meter aan commerciële ruimten met de ambitie om het sociale hart van de omgeving te worden. Verblijven, gastvrijheid en informeel ontmoeten staan hoog in het vaandel bij de ontwikkeling van BuurtHaven. Het project bevat naast een buurtkamer een gezamenlijke binnentuin voor de bewoners, met als doel om ondersteunende sociale en maatschappelijke functies te realiseren voor de bewoners en de buurt.

De gemeente en G&S& komen met de totstandkoming van dit project tegemoet aan de grote vraag naar woningen in het sociale en middenhuursegment (van € 810 - € 1.200 per maand, exclusief servicekosten). “Dit is mooi nieuws voor de stad”, aldus wethouder Woningbouw en Grond & Ontwikkeling Reinier van Dantzig. “In een lastige markt met grote uitdagingen kunnen we door een samenwerking als deze toch vasthouden aan onze hoge ambities om de stad te verrijken met betaalbare en duurzame appartementen.”

Duurzaamheid
Het project heeft dan ook als ambitie om te voldoen aan de eisen voor Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG), die voortvloeien uit het Energieakkoord voor duurzame groei. Ook de ambities voor natuurinclusiviteit, circulariteit en klimaatadaptiviteit zijn hoog. In BuurtHaven wordt een gebieds hWKO-centrale gerealiseerd, die alle toekomstige projecten op NDSM van duurzame warmte en koude voorziet gecombineerd met stadsverwarming. Ook wordt gekeken hoe lokale diersoorten een comfortabele plek krijgen in het plan.  

De buurtkamer krijgt de rol van ontmoetingsplek voor en door bewoners, die mensen en instanties met elkaar verbindt, zodat die elkaar kunnen helpen. Dit alles om de leefbaarheid van de wijk te stimuleren. Basisschool Klein Amsterdam verhuist van de huidige locatie de Bongerd in Noord naar het nieuwe BuurtHaven. Ook worden in het plan een kinderdagverblijf, een BSO en een gymzaal gerealiseerd.

Sociale en maatschappelijke duurzaamheid
De programmering van de buurtkamer zorgt voor het creëren van sociale en maatschappelijke duurzaamheid. Een bewuste keuze van ontwikkelaar G&S&. “Een loopje naar de buurtkamer dient meerdere doelen. Het bevordert sociale contacten en voorkomt sociaal isolement”, legt G&S&-directeur Diko Ruit uit. “Met het realiseren van een substantieel aantal seniorenwoningen voegen we een nieuwe doelgroep toe op NDSM. Mede doordat de woningen niet geclusterd zijn, maar verspreid liggen, versterken ze de interactie tussen de bewoners van de werf. Ook stimuleren we zo de doorstroming op Noord.” De seniorenwoningen zijn allemaal driekamerappartementen.

BuurtHaven is gelegen nabij het IJ en de vele historische overblijfselen van de voormalige scheepsbouwwerf NDSM. “Dit is een uniek gebied met een eigen industrieel karakter”, zegt Ruit. “Hier lag ooit een van de grootste scheepswerven ter wereld. De Baanderij, de voormalige kantine van de werf die nu nog in gebruik is als kantoor, was vroeger een soort buurtkamer voor de medewerkers van de scheepswerf. Deze inspiratie hebben we meegenomen in het plan. Om het historische en sociale karakter van deze locatie te behouden hebben we bewust gekozen voor Workshop Architecten, een architectenbureau uit Amsterdam-Noord." De eerste paal van het BuurtHaven gaat medio 2025 de grond in.